En piri-piri-gryta senare
16 januari 2009, 21:03
Filed under: Fest! | Etiketter: , , , ,

…inser jag att de flesta av er har en smaksensation kvar i livet. Denna gryta har jag ätit i hela mitt liv och jag vet precis hur receptet ser ut i mammas pärm med tidningsklipp över recept. Att det dessutom är Tage Danielssons rekommendation gör bara saken bättre!

Tage Danielssons piri-piri-gryta för fyra, förmedlat the Mo-way:

2 gula lökar

2 gröna paprikor

En knivsudd mald piri-piri (anpassa styrkan efter smak)

2 matskedar tomatpuré

5 matskedar chilisås

1 l hönsbuljong

4 dl matlagningsgrädde

1 kg oskalade räkor

ris för fyra personer

Börja med att skala de förbenade räkorna, var noga för ingen jäkel gillar räkskal mellan tänderna. När det är gjort det börjar du bryna den den grovt strimalde löken (halva ringar) tillsammans i lika delar olja och margarin. Strö på piri-pirin och njut av doften.

Nu drar du igång riset.

Samtidigt ser du till att ha fixat en liter hönsbuljong. Om du kokar en höna eller bryter ned en buljongtärning skiter jag i. En liter hönsbuljong redo krävs hur som haver…

Nu grovskivar du paprikan och tillsätter i lökputtret.

När lök-paprika-kok-i-puttret är fräst men fortfarande är al dente tillsätter du både chilisås och tomatpuré, rör som f-n så det fördelar sig fint. Sedan är det dags att tillsätta buljongen (ja den måste vara klar just här).

Nu drar du ned plattan och låter kok-i-hopet myskoka i en kvart, sedan tillsätter du stilla grädden med kärlek. Har allt gått rätt hit har du en blandning som doftar ljuvligt och så sakterliga börjar tjocka på sig. Skulle den inte tjocka sig  så är ju alla knep tillåtna, jag tänker ljus maizena  eller mjöl i vatten, allt utom klumpar är tillåtet. Sedan smakar du av, och är inte grytan på gränsen till förstörande het så tillsätter du mera piri-piri. Hot-hot är definitionen.

Precis innan servering tillsätts räkorna. Ingen räka får trilla i om grytan kokar, grytan skall vara stilla för att undvika tuggummiräkor.

Sedan är det servering genast; först ris sedan ohemult mycket riven ost som toppas med räkgrytan, du kommer dö av antingen hetta eller smakupplevelse.

* * *

Erkänn att det är bland det godaste! Fattar ni inte det så ta ett snack med Tage D för han fattade redan 1978, året receptet är ifrån.

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Då får man se till att äta, dö och gå till himlen då.

Får vårt kalkonbröst med cidersås att verka lite pretto så där en fredagkväll….

Trevlig helg på dig och familjen!

Kommentar av Marie

Marie: Jo, skall man kommunicera med den gode Tage så får det ske antingen via specialkontakt eller när man kommer till himlen. så är det ju… Vad som är ännu bättre är att idag skall vi äta resterna, då har grytan goat till sig ytterligare!

Kommentar av Mo
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: